RWO Waasland Regionaal Welzijnsoverleg zorg in goede banen
U bent nu hier: Home - Samenwerking - Leernetwerk Huizen van het Kind

Leernetwerk Huizen van het Kind (vroeger Opvoedingsondersteuning) 

 

Doelstelling

Het Regionaal Welzijnsoverleg ondersteunt lokale ambtenaren  in de uitvoering van de opdracht die kadert binnen het voormalige decreet opvoedingsondersteuning en het recente decreet preventieve gezinsondersteuning

Dit gebeurt ondermeer door het aanreiken van actuele beleidsinformatie, documentatie en (promotie)materiaal. Ook de ervaringsuitwisseling tussen de coördinatoren is een belangrijke meerwaarde voor de betrokkenen.

Daarnaast stimuleert en coördineert het RWO intergemeentelijke samenwerking op dit terrein.

 

Samenstelling

Het leernetwerk is in de eerste plaats een forum voor ambtenaren die vanuit een gelijkaardige positie werken aan eenzelfde opdracht, weliswaar elk binnen hun eigen lokale context ​en vanuit hun Huis van het Kind.

Aan het leernetwerk Huizen van het Kind participeren de bevoegde ambtenaren van

 

 1. Beveren
 2. Kruibeke
 3. Lokeren
 4. Moerbeke-Waas
 5. Sint-Gillis-Waas
 6. Sint-Niklaas
 7. Stekene
 8. Temse
 9. Waasmunster
 10. Zwijndrecht

 

 

Resultaten

 • Wase vormingskalender Opvoeden in Beeld:

Het leernetwerk ontwikkelt en verspreidt sinds 2015 een halfjaarlijke vormingskalender. Deze kalender richt zich naar alle ouders, grootouders, opvoeders.. in het Waasland die interesse hebben in bepaalde opvoedingsthema’s of met concrete opvoedingsvragen zitten. Het geeft hen een zicht op het Wase aanbod van opvoedingsondersteunende workshops, infomomenten, vormingen en activiteiten die in het voorjaar georganiseerd worden. Dit is opgestart dankzij financiele steun van de Provincie Oost-Vlaanderen. Daarna werd het structureel voortgezet door de 9 Wase gemeenten.

vormingskalender voorjaar 2015
vormingskalender najaar 2015

vormingskalender najaar 2016
vormingskalender voorjaar 2017

vormingskalender najaar 2019

vormingskalender voorjaar 2020

 

 • Spreekuur Opvoedingsondersteuning

In tegenstelling tot de grotere gemeenten, was er geen lokaal spreekuur opvoedingsondersteuning in Temse, Waasmunster, Stekene, Sint-Gillis-Waas. Via een intergemeentelijke samenwerking en met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, konden de vier gemeenten samen beroep doen op vzw De Keerkring, zodanig dat er van 1 oktober 2015-december 2016 wekelijks een halve dag spreekuur in elke gemeente werd georganiseerd.

 

Meer info

info@rwowaasland.be

 


 

Bovenlokaal Overleg Opvoedingsondersteuning

Doelstelling

Het aanbod preventieve gezinsondersteuning is geen monopolie van één welzijnsorganisatie of een lokaal bestuur. Meerdere welzijnsorganisaties bieden hierin een belangrijke bijdrage.

Het bovenlokaal overleg is een forum waar we samen met de lokale coördinatoren én vertegenwoordigers van welzijnsorganisaties die eveneens op dit terrein actief zijn, het gedifferentieerde aanbod maximaal op elkaar afstemmen.

Dit overlegplatform vervult eveneens een rol op het vlak van informatiedoorstroming, beleidsadvisering en bovenlokale samenwerking.

 

Samenstelling

Aan het bovenlokaal overleg  participeren

 • de bevoegde ambtenaren van het gemeentebestuur van Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht, het stadsbestuur van Sint-Niklaas en Lokeren en het OCMW van Temse, Waasmunster en Sint-Gillis-Waas
 • Vrij CLB Waas en Dender
 • CLB GO Waasland – CLB GO Dender
 • CKG Het Open Poortje
 • Kind & Gezin
 • De Keerkring
 • CAW Oost-Vlaanderen
 • Provinciaal Steunpunt Opvoedingsondersteuning

 

Meer info

info@rwowaasland.be